top of page
shutterstock_1534179053.jpg

Een vitamine D supplement: hoe moet het worden aangepakt?

Bij een groot deel van de bevolking, en vooral oudere mensen, volstaat de opname van vitamine D niet via endogene synthese of via de voeding. Een supplement lijkt hierbij dus noodzakelijk.

 

In geval van een tekort met bloedwaarden lager dan 25 nmol/l wordt respectievelijk 1000 en 2000 IE per dag geadviseerd. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op grootschalige epidemiologische studies die aantonen dat deze hoeveelheden zowel doeltreffend als onschadelijk zijn.

Kan vitamine D schadelijk zijn?

Zoals alle vetoplosbare vitamines kan vitamine D worden opgeslagen en in theorie schadelijk zijn. Maar gelukkig is de tolerantiemarge voor vitamine D zeer breed: hoewel er in de literatuur vitamine D-vergiftigingen worden beschreven, komen ze alleen voor in geval van misbruik van dopingmiddelen door sporters of bij onjuiste vermeldingen op de verpakking.

 

In de literatuur gaat het om patiënten die gedurende een paar maanden meer dan 10.000 IE per dag hebben genomen. Alleen vitamine D-gehaltes in het bloed die ruim boven 100 ng/ml liggen, kunnen symptomen van een hypervitaminose D teweegbrengen. Dit verschijnsel wordt gekenmerkt door overmatige calciumniveaus in het bloed en uit zich door gevoelens van ongemak, spijsverteringsstoornissen, duizeligheid, spierzwakte, constante dorst en overmatig plassen.

shutterstock_1891230616.jpg

De behoefte aan vitamine D bij de mens

bottom of page